Zelené potraviny - zdravější život pro Vás a Vaši rodinu

Podle potíží

Všechny nemoci

Další informace

Překyselení organismu

Překyselení organismu

Překyselení organismu je v současném světě jedním z nejnebezpečnějších degenerativních zdravotních problémů vůbec. Obzvláště proto, že mu doposud není věnována patřičná pozornost. Málokdo si doposud dokáže uvědomit přímý vztah mezi možným dlouhodobým nadbytkem kyselin v organismu a zdravím.

Zdraví, neboli stav bez nemoci, je totiž bezprostředně závislé na rovnováze kyselých a zásaditých látek v těle. Stav nadbytku kyselin způsobuje či zhoršuje drtivou většinu nemocí. Pokud je možno nastolit správný poměr kyselin a zásad v těle, je vždy možná náprava zdravotního stavu či dokonce vyléčení!
Měli bychom se obávat nejen překyselení žaludku, ale také patologického posunu hodnoty pH celého těla. Kyselost zbavuje tělo minerálů (vápník, sodík, draslík a hořčík) a odebírá je z vitálních orgánů, kostí a cév. V důsledku toho je tělo vážně a dlouhodobě poškozeno.

První krok spočívá v pochopení, že správný poměr kyselin a zásad je, nebo by měl být pro člověka normální a běžný.  Naše tělo je vytvořeno…, stvořeno v plně fungující vyvážený celek pouze za předpokladu této rovnováhy. Stav nemoci nebo její předzvěst je jen důkazem, že přestala fungovat rovnováha. Každý člověk je tedy pánem své acido-bazické rovnováhy a tudíž zcela pravděpodobně většinovým tvůrcem svého zdraví či uzdravení. Potenciálně zdravý člověk si tuto skutečnost většinou nerad uvědomuje a nemocný nemá často dostatek víry, aby jí věřil…
Výsledkem jsou přeplněné ordinace chronických pacientů bez vyhlídky na uzdravení.

Správný poměr kyselin

Již jsme pochopili, že správný poměr kyselin a zásad v těle je žádoucí a nutný. Náš organismus to ví naprosto přesně, a proto s geniální přesností udržuje ve správném pH orgán, který považuje za nejdůležitější.

Krev má pH 7,35 až 7,4 s velmi nepatrnými výkyvy. Pokud by se tato hodnota výrazněji snížila pod 7,35 člověk zemře. Celá řada biochemických pochodů v těle je zaměřena na udržení pH krve a to i za cenu „ nesprávné funkce jiného orgánu“ Krev má prostě přednost… Jak se tento důležitý proces realizuje?


Kyseliny jsou pro organismus škodlivé látky. Některé se v organismu tvoří jako produkty látkové výměny (chlorovodíková, octová, močová apod.), jiné bohužel přijímáme. Pro zajištění zmíněné acido-bazické rovnováhy je bezpodmínečně nutné kyseliny z těla průběžně odbourávat-redukovat.

K odbourávání kyselin může dojít pouze za přítomnosti látek zásaditého charakteru (minerály, stopové prvky apod). Jestliže je jejich příjem ve stravě dostatečný, je vše v pořádku.

Jestliže přijímáme zásaditých látek málo a kyselých mnoho, organismus je nucen použít pro redukci kyselin uložené zásadité látky. Vápník z kostí, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost atd.

A navíc organismus začne ukládat nežádoucí vodu a zadržovat jí, aby kyseliny v těle naředil. Tím dochází k ochromení bezchybné činnosti orgánů a následně pak k nemocem, které se dlouhodobým překyselením stávají chronické. Mohl by následovat dlouhý výčet chorob počínaje alergiemi, artrózami, žaludečními vředy a konče např.rakovinou považovanou za kyselou nemoc číslo jedna“.
Díky stravě, kterou přijímáme má více jak 90% populace překyselení organizmu (latentní acidózu).

Názory odborníků?

Hippokrates
„Ze všech složenin našich tělesných sil se kyseliny projevují jako ty nejškodlivější.“

Prof. Otto Warburg, nositel Nobelovy ceny
při svém výzkumu objevil, že nádorové buňky žijí převážně na principu původní látkové výměny kvašení, proto dnes zcela běžné kvasivé potraviny podporují nádorové bujení.

Are Waerland, dietolog
„Můžeme říci, že překyselení organismu je jedním z předpokladů a předstupňů vzniku nádorového onemocnění.“

Gottfried Segger, výzkum v oblasti kyselých látek v těle
„Onkologické onemocnění vzniká pouze v kyselém prostředí. A jediná účinná ochrana proti této nemoci je strava prostá kyselin. Neboť pokud je acido-bazická rovnováha již jednou chronicky narušena, dochází k nedozírným následkům, které se navenek projevují ve všech možných podobách: od věčně špatné nálady, únavy, podrážděnosti a deprese až po revma, artritidu, alergie, žaludeční a střevní potíže, zničený chrup a „kyselou smrt“ při infarktu a onkologii. V dnešní době je důležité užívání zásadité směsi.“

Příčiny překyselení?

Nesprávná výživa - mnoho nevhodné, ale málo vhodné stravy, nadvýživa (přetížení organizmu), příliš mnoho bílkovin, cukru, alkoholu, nikotinu, nasycených mastných kyselin, jedů z poživatin, insekticidy, pesticidy, herbicidy, potravinové přísady, konzervační barvící přísady, chlór v pitné vodě
Stravovací návyky - nedostatečné žvýkání (podpora kyselinotvorného kvašení ve střevech)
Nerovnoměrný poměr- kyselinotvorných a zásadotvorných potravin
Narušení střevní flóry- (kvašení v tenkém střevě, zahnívání v tlustém střevě...)
Málo tekutin- (stoupá koncentrace kyselých odpadů hlavně v tuku a v nervových a pojivových tkáních)
Zloba a agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž.

Příčina okyselení našeho těla tedy spočívá rovným dílem v naší potravě, stresu a v metabolických procesech. Prostřednictvím lymfatického systému zatěžuje ledviny, které jsou schopny vylučovat nadměrné množství kyselin jen krátkou dobu. Jakýkoliv stres také okyseluje. V souvislosti s okyselením je tak síť našich cév, neustále narušována. Vzhledem k tomu, že zprostředkovává spojení mezi všemi buňkami v těle, rozšiřuje se poškození do celého těla.

Pro orientační přehled, je dostačující jednoduché vyšetření pH moči: protože vylučování kyselin v průběhu dne kolísá dle příjmu potravy, je účelné provést srovnání denního profilu opakovaně během 3 - 4 dnů. Měření lze provést doma.
Při zjištění výrazně kyselé hodnoty, je nezbytné provést odpovídající opatření k odkyselení – například příjem potravinových doplňků se zásaditým účinkem, zásadité koupele a především odpovídající změna stravování.

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Především všechna zelenina, ananas, angrešt, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, grahamový chléb, hlávkové zelí, hrášek čerstvý, hroznové víno, hruška, husí prsa, chřest, jablko, jáhly, jahody, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, pomeranč, pórek, slunečnicový olej, sojové klíčky, šípky, špenát,…

Kyselinotvorné potraviny

Žitné klíčky, rýže loupaná, pšeničné klíčky, vejce, maso hovězí, vepřové, králičí, slepičí, kapří, slaneček, ementálský sýr, tvaroh, čočka, bílá mouka, burské oříšky, bílé pečivo, krupice, para a vlašské ořechy, uzené maso, šunka, ovesné vločky, sádlo, hrách, mandle, lískové ořechy, ...

Hodnota pH, ovlivňuje všechny buňky organismu. Tělo jen těžko snáší nadměrné výkyvy rovnováhy kyselin a zásad. V podstatě celá látková výměna závisí na vyrovnaném vnitřním prostředí.
Překyselení ovlivňuje celý náš život a vede k nejrůznějším chorobám.