Zelené potraviny - zdravější život pro Vás a Vaši rodinu

Podle potíží

Všechny nemoci

Další informace

Zajímavé články > Játra a jejich očista

Játra a jejich očista

Játra jsou skutečnou továrnou, kde podle vědců probíhá každý okamžik asi 500 chemických reakcí. Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater.

Játra velmi zatěžujeme současným uspěchanými stravovacími návyky, jako jsou tučná a smažená jídla, bílá mouka, bílý cukr, alkohol, špatné ovzduší, chemické léky. Dalšími příčinami jaterních potíží jsou různé druhy otrav, virová (infekční mononukleóza - EBV, žloutenka) či bakteriální onemocnění.

Onemocnění jater

Prvním stupněm onemocnění jater je steatóza neboli ztučnění, to vzniká, když jaterní buňky nejsou schopné příliv alkoholu, léků či tuků kompenzovat. Druhým stupněm je cirhóza, ta vzniká jako výsledek dlouhodobého zánětu. Játra jsou velmi důležitá při srážení krve. Pokud jsou oslabená či postižená cirhózou, je obvykle srážlivost snížena a může se to projevovat krvácením dásní či snadnou tvorbou modřin. 



Jak játra posílit
Mezi skvělé podpůrné a léčivé bylinky při onemocnění jater jsou: zeměžluč, kořen pampelišky, ostropestřec mariánský, vlaštovičník, měsíček lékařský, kořen hořce žlutého.
Tyto byliny je možné užívat ve formě čaje nebo bylinných kapek.

 

Velmi oblíbeným a účinným prostředkem je šťáva z hlávkového zelí, čerstvého nebo i kysaného. Převařením se ze zelí většina důležitých látek ztrácí, ale kysáním se výborně konzervují. Jaterní tkáň výborně posiluje a regeneruje černá ředkev. Také kroupy jsou přirozeným lékem na všechny jaterní potíže, proto by se měly často konzumovat.

 

PÁR TIPŮ K PROČIŠTĚNÍ:
Jaterní onemocnění vyžadují přísné dietní opatření

  • žádné hovězí maso, uzeniny a jiné tučné masa
  • kravské mléko ani jogurty, sýry
  • všechny výrobky, které mléko obsahují
  • smažené a pečené pokrmy
  • alkohol a omezit chemické léky

Tyto pokyny je nutno přísně dodržovat.

Při jaterní očistě je dobré jíst syrovou stravu a pít zeleninové šťávy a doplňovat je výše uvedenými bylinnými čaji či tinkturou.



Byliny - balzám pro naše játra

 

Skvělý ostropestřec mariánský je doslova balzámem pro játra.Obsahují sloučeniny souhrnně označované jako silymarin. Chrání jaterní tkáň a podporují regeneraci jaterních buněk.

Odborníci na byliny doporučují ostropestřec při:

  • akutních a chronických zánětech jater
  • mononukleóze
  • žloutence a rekonvalescenci
  • kamenech ve žlučníku
  • v případě cirhózy.

Lze jej podávat i preventivně při práci s toxickými látkami nebo při užívání léků, které zatěžují játra.


Oranžově červené plody kustovnice (gouqizi) bývají k dostání v obchodech se zdravou výživou nebo v obchůdcích specializovaných na tradiční čínskou medicínu. Dá se z nich připravit nálev i odvar. Případně je přidávat do některých jídel (obilné kaše, maso atd.).

V Číně se kustovnice těší velké oblibě. Tradiční čínští lékaři ji doporučují k podpoře energie typu jin právě v ledvinách a játrech. Ty může oslabit bujarý sexuální život, přepracování, pití alkoholu nebo nadměrné užívání léků. Kustovnice zlepšuje i zrak. Vedle betakarotenu, vitaminu C, vitaminů skupiny B a dalších látek obsahuje sloučeninu betain. Ta podporuje regeneraci jaterních buněk. Játra využívají betain k výrobě cholinu, který nás zklidňuje, zlepšuje paměť a chrání játra proti ztučnění.

Na záněty je kořen pampelišky
Smetanku lékařskou zná snad každý jako pampelišku. Její kořen je jeden z nejlepších prostředků pro ochranu a regeneraci jater. Lidová medicína ho doporučuje při zánětech jater a žlučovodů. Zařazuje ji také do směsí pro jarní očistné kúry jako jednu ze základních bylin.

Podobné využití má i kořen čekanky. Nálev z něj se užívá při bolestech jater a žlučníku, ale také po žloutence apod.

Oddenky plevele pýru doporučují odborníci na byliny užívat preventivně při léčbě, která poškozuje játra. I z nich si můžeme připravit nálev nebo je přidávat do zeleninových polévek a vývarů. Kořeny smetanky i čekanky, stejně jako oddenky pýru, můžeme koupit sušené v lékárnách. Nebo si je můžeme nasbírat a usušit sami. Skladovat bychom je měli v suchu a ve tmě.

 

Kromě bylin játrům prospěje, když dokážeme:

  • vynechat alkohol nebo jej pít jen v malém množství (tj. občas 2 dl vína, 1 pivo k jídlu)
  • zdravě a střídmě jíst, kupovat si hodně zeleniny a celozrnných výrobků
  • omezit množství živočišných tuků, popř. i masité stravy
  • vyvarovat se konzervovaných a přibarvených potravin
  • nekouřit
  • nestresovat se
  • mít dostatek pohybu
  • dopřát játrům odpočinek občasným celodenním půstem
  • při odlehčeném režimu můžeme pít pouze zeleninové šťávy.